Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Φόρουμ

 


Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Φόρουμ τουInsuleur που διοργανώθηκαν από το Δίκτυο Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Ιωάννης Γεροντίτης και ο Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Σταθόπουλος.

 

Η κοινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και με την συνεργασία της Επιτροπής των Νησιών της CPMR — Συνδιάσκεψη των Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της ΕΕ, το GreeningtheIslands, το ISLANDINNOVATION, το SMILO και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νήσων. Έτυχε δε της υποστήριξης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, και των έργων MissionforNaturalHeritage (INTERREGEuro-MED) και I-STARS (COSME). 

 

H Γενική Συνέλευση του INSULEUR, στην οποία προέδρευσε ο κ. JosephBorg, επεξεργάστηκε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα νησιά.Κατά την διάρκεια της παρουσιάστηκαν έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ για τη στήριξη των νησιωτικών κοινωνιών, έργα ευθυγραμμισμένα με τους στόχους της προώθησης, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας.  

 

          Το Forum που ακολούθησε την Γ.Σ. περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες: «Η Φωνή των Νησιωτών», «Εθνικές, Περιφερειακές και τοπικές πολιτικές προσαρμογής των νησιών στην κλιματική αλλαγή» και «Πρωτοβουλίες και απαντήσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών της ΕΕ επί των αιτημάτων των νησιών».

 

Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Δρ. Θεοχάρης Τσούτσος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Αειφόρων Ενεργειών, Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν αναπτύχθηκαν οι βαθιές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις οικονομίες των νησιών της ΕΕ και αναλύθηκε ο ρόλος που διαδραματίζει το INSULEUR στην ενημέρωση και υποστήριξη των ανησυχιών των νησιωτικών περιοχών στις Εθνικές, Περιφερειακές και Ευρωπαϊκές Αρχές. Επίκεντρο των συζητήσεων απετέλεσαν τα τρωτά σημεία των νησιών της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή καθώς και ο επείγον χαρακτήρας αλλά και η σημασία των συνεργατικών στρατηγικών για την κατάρτιση προσαρμοστικών λύσεων στη νησιωτική πραγματικότητα, με στόχο να συμπεριληφθεί η «διάσταση του νησιού» σε όλες τις προτάσεις πολιτικής που υποβάλλονται σε επίπεδο ΕΕ και να διασφαλιστεί η εδαφική και κοινωνική συνοχή την οποία επιδιώκει συνεχώς η ΕΕ. 

 

Το θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην επιχειρηματικότητα,είχε πρόσφαταθίξειο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας στην Γ.Σ. της ΚΕΕΕ στο Αγρίνιο. Ο κ. Γεροντίτης χαρακτηρίζοντας την περιοχή της Μεσογείου ιδιαίτερα απειλούμενη σε φυσικές καταστροφές, λόγω αυτού του φαινομένου,είχε καταθέσει πρόταση για την δημιουργία – από την Κ.Ε.Ε.Ε. - Ταμείου Αλληλοβοήθειας Επιχειρήσεων με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας.

Σχόλια