ΑΝΕΣΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ: Να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο

 


Ο Ανέστης Λίτσας είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό "Πατρίδα μας η Στερεά" του υποψηφίου περιφερειάρχη Λουκά Αποστολίδη. 

Κατάγεται από την Ιστιαία και κατοικεί μόνιμα στη Χαλκίδα, όπου διατηρεί εδώ και χρόνια εταιρεία καθαρισμού και διαχείρισης κοινοχρήστων. 

Είναι η πρώτη φορά που θέτει υποψηφιότητα και αυτός ήταν ο λόγος που του ζητήθηκε να εξηγήσει το παρακάτω πολύπλοκο ερώτημα:

Γιατί θέσατε τώρα υποψηφιότητα;

"Γιατί πιστεύω ότι ο τόπος μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και χρειάζεται η παρουσία όλων μας. Συσστρατεύτηκα με τον Λουκά Αποστολίδη γιατί είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει δείγματα γραφής. Θέλουμε να επανέλθει στο προσκήνιο η πραγματική πολιτική, αυτή η οποία ασχολείται με τον πολίτη και την επίλυση των προβλημάτων του"

Αυτή τη στιγμή η πολιτική δεν είναι στο προσκήνιο;

"Σε καμία περίπτωση. Αν δει κανείς τι γίνεται στην περιφέρεια, θα διαπιστώσει ότι δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ και κανένα πρόβλημα δεν λύνεται. Οι πολίτες είναι στο περιθώριο"

Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;

"Το ζήσαμε στο πετσί μας αυτές τις μέρες στη Βόρεια Εύβοια. Κάηκε, πλημμύρισε, ξανά πλημμύρισε και θα πλημμυρίσει πάλι. Και αυτό γιατί δεν έγιναν τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα μετά τη μεγάλη φωτιά. 

Μπορούν να μας πουν πού πήγαν τα εκατομμύρια που δόθηκαν στον Σταύρο Μπένο για να αναγεννήσει την Βόρεια Εύβοια; Μπορούν να μας πουν πού πήγαν τα αντιπλημμυρικά που έκαναν; Τα πήρε το νερό και κατέρρευσαν με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα πάντα για μία ακόμη φορά"

Πιστεύετε ότι τα έργα δεν έγιναν σωστά;

"Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι κάτι έγινε σωστά; Περισσότερο με χορό της μπίζνας και μάλιστα  εκατομμυρίων ευρώ μοιάζουν όλα αυτά. Λεφτά πέφτουν αλλά όχι για τους πολίτες. Εδώ είναι η τεράστια διαφορά μας με την σημερινή περιφερειακή αρχή"

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η περιφερειακή αρχή και ο Φάνης Σπανός προσπάθησαν αυτά τα χρόνια κάτι να προσφέρουν

"Στην πολιτική κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Είδατε εσείς να γίνεται κάτι με τους δύο βασικούς οδικούς άξονες της Εύβοιας; Για να πας στην Κάρυστο ή στην Ιστιαία περνάς από χίλια κύματα. Το οδικό δίκτυο παραμένει ίδιο και χειροτερεύει εδώ και δεκαετίες. 

Πού είναι οι παρακάμψεις Βασιλικού και Αμαρύνθου; Που είναι η απ ευθείας χάραξη για την Κύμη; Που είναι η αξιοποίηση των λιμανιών Κύμης και Μαντουδίου; Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και καμία προοπτική"

Ενδεχομένως να υπάρχει στενότητα χρημάτων

"Όταν τα χρήματα δαπανώνται αλόγιστα και μοιράζονται σε κολλητούς για ρουσφέτια έτσι γίνεται. Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια, δεν έχει καθόλου χρήματα. Όλα τα έργα έχουν σταματήσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεταφορά των Ειδικών Εργαστηρίων στο τάγμα πεζοναυτών. Ήρθε ο Σεπτέμβρης και τα κοντέινερς δεν έφτασαν γιατί δεν έχουν να τα πληρώσουν. Τα παιδιά θα κάνουν πάλι μάθημα στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις στο Βαθροβούνι. 

Μερικά παραδείγματα ακόμη: Τα αντιπλημμυρικά στον Λήλαντα γιατί δεν προχωρούν; Η γέφυρα των Φύλλων πότε θα ολοκληρωθεί; Η μελέτη για τον Λήλαντα γιατί συντάχθηκε και προχώρησε προς έγκριση χωρίς την έγκριση της τοπικής κοινωνίας; Γιατί οι κοίτη του Λήλαντα μειώθηκε σε πλάτος; Πρέπει να πάρουμε απαντήσεις σε όλα αυτά αλλά κανείς δεν απαντά"

Τι περισσότερο θα μπορέσει να κάνει ο Λουκάς Αποστολίδης από τον Φάνη Σπανό;

"Ο Λουκάς Αποστολίδης έχει επιδείξει ήθος, ικανότητες και αποτελεσματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι διετέλεσε υπουργός. Έχει την εμπειρία και την μεθοδικότητα να ιεραρχήσει τα προβλήματα και να δρομολογήσει λύσεις προς όφελος των πολιτών. Αυτό δηλαδή που δεν γίνεται σήμερα. 

Αυτός είναι ο λόγος που συντάχθηκα μαζί του. Ο νομός χρειάζεται σοβαρή διοίκηση, το ίδιο και η περιφέρεια. Τέλος πια οι ακροβατισμοί και οι πειραματισμοί. 

Στις 8 Οκτωβρίου καλούμαστε να επιλέξουμε πρόοδο ή διατήρηση αυτής τη νοσηρής κατάστασης. Και η επιλογή αυτή θα καθορίσει το μέλλον μας"

Εσείς προσωπικά τι πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε;

"Βρίσκομαι μέσα στην αγορά. Κατανοώ καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα των μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Γνωρίζω τα προβλήματα των απλών ανθρώπων. Αυτά θέλω να προωθήσω και καλώ τους συμπολίτες μου να μου δώσουν αυτή τη δυνατότητα. Θα είναι τιμή για εμένα"

Σχόλια