ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ – ΦΑΜΑΡ



Πριν λίγο χρονικό διάστημα η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2022, με ενίσχυση του τζίρου και των κερδών. Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα 229 εκατ, ευρώ σημειώνοντας άνοδο 14% συγκριτικά με τη χρήση του 2021. Σε ότι αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 13,4%, ενώ παρά τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, το μεικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε στο 24%. Παράλληλα επεκτείνονται οι συνεργασίες της εταιρείας με νέους και παλιούς πελάτες.

Την ίδια στιγμή το εισόδημά μας θερίζεται από την ακρίβεια και η ζωή μας συμπ

ιέζεται αφόρητα. Ο πληθωρισμός σε τρόφιμα και είδη πλατιάς κατανάλωσης παραμένει υψηλός (πάνω από 10%), οι αυξήσεις ήρθαν για να παραμείνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η ακρίβεια πλέον ακουμπά όλα τα είδη καθημερινής κατανάλωσης, τα τρόφιμα, την ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα), τα απλησίαστα ενοίκια, τα έξοδα για δραστηριότητες που καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών μας. Οι κουτσουρεμένοι μισθοί με δυσκολία καλύπτουν τις πρώτες μέρες του μήνα. Τα διάφορα “pass”, τα “καλάθια” και οι “μειωμένες τιμές” δεν αποτελούν λύση.

Στη βάση αυτή το Σωματείο μας, έχοντας ως προμετωπίδα τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των συναδέλφων μας, διεκδικεί ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας (5% από 1/1/2024 και 5% από 1/72024) και άλλα μέτρα ανακούφισης των συναδέλφων μας (δωροεπιταγές Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι, και για κάθε παιδί συναδέλφου που φοιτά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το μήνα Σεπτέμβρη).

Στις παραπάνω προτάσεις η ΦΑΜΑΡ δεσμεύτηκε πως πλέον οι αυξήσεις θα δίνονται κάθε χρόνο και το ύψος αυτών θα γίνεται κάθε φορά αντικείμενο συζήτησης. Για το 2024 η πρόταση της εταιρείας θα μας κατατεθεί μέχρι 20 Δεκέμβρη. Οι δωροεπιταγές Χριστούγεννα και Πάσχα θα μονιμοποιηθούν. Οι δωροεπιταγές για το καλοκαίρι και για τα σχολικά είδη θα συζητηθεί την επόμενη χρονιά, ενώ για το 2024 η εταιρεία δεσμεύεται να συνεργαστεί με εταιρεία παροχής σχολικών ειδών για να δίνεται έκπτωση σε συναδέλφους με παιδιά στα σχολεία.

Στο αίτημα για δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση των συναδέλφων στην Ανθούσα, η εταιρεία συμφώνησε πως με κάποιον τρόπο πρέπει να αποζημιωθούν οι συνάδελφοι που ξεκινούν για την εργασία τους με αφετηρία τον Μαραθώνα. Το Σωματείο μας περιμένει στην επόμενη συνάντηση να απαντηθούν οι προτάσεις μας, είτε για μετακίνηση με μισθωμένο πούλμαν, είτε για αγορά mini bus, είτε για χρηματική αποζημίωση.

Στην αναφορά μας για μονιμοποίηση των εργολαβικών συναδέλφων αποτυπώθηκε η χαοτική διαφορά ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις. Η μία κάνει λόγο για “ευλιξία” στην εργασία, όποτε και όταν έχει δουλειά η ΦΑΜΑΡ με μισό μισθό, μισά δικαιώματα, άρα μισή ζωή. Η άλλη μιλάει για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και όχι να είμαστε όμηροι σε κάθε δουλεμπορικό γραφείο. Ωστόσο η ΦΑΜΑΡ οφείλει να περάσει σε συμβάσεις αορίστου χρόνου συναδέλφους που καλύπτουν πάγιες και μόνιμες θέσεις εργασίας και έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στην εταιρεία. Θέμα που θα το βλέπει το Σωματείο μας δυναμικά σε κάθε συνάντηση.

Τέλος, η ΦΑΜΑΡ δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το συμβόλαιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με αυξημένες παροχές, καθώς και να συνεχιστούν οι συστάσεις σε προϊσταμένους – διευθυντές όσον αφορά τις συμπεριφορές και τον τρόπο διαχείρισης του προσωπικού.

Συναδέλφισσα-/ε, οι δυναμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε  το προηγούμενο διάστημα, ο συντονισμένος και ενιαίος αγώνας όλων μας, η μεγαλύτερη συσπείρωση στο Σωματείο μας και την Ομοσπονδία μας (ΟΕΦΣΕΕ), οι νέες δεκάδες εγγραφές που συνεχίζουν καθημερινά να έρχονται στα χέρια μας, είναι αυτά που μας δίνουν δύναμη να οργανώσουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες. Η συζήτηση με όλους τους συναδέλφους για το πλαίσιο δράσης και των αιτημάτων, κάνουν τις διεκδικήσεις μας ακόμα πιο αποτελεσματικές. Συνεχίζουμε!

Σχόλια