Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης υποψηφίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση στη Χαλκίδα

 


Με επιτυχία και σε κλίμα μαχητικότητας ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των υποψηφίων στο Δήμο Χαλκίδας και των υποψηφίων στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας στη Χαλκίδα από τη Γρανέτα Τσιβίκα, υποψήφια δήμαρχο Χαλκιδέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του που ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

Τη συζήτηση άνοιξε η Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ Ζωή Χαχάμη, ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τη Γρανέτα Τσιβίκα, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο Γιάννης Μαντής υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, η Τάνια Αυλωνίτη υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων, ο Στέφανος Μουτουσίδης υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, ο Νίκος Μαργαρίτης-Γκίνης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη δημοτική ενότητα Χαλκίδας και ο Βαγγέλης Σταματούκος δημοτικός σύμβουλος Χαλκίδας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.



Στην ομιλία της η Γ. Τσιβίκα ανέφερε την ανάγκη και τη δυνατότητα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές «στη Χαλκίδα να γίνει ένα τολμηρό βήμα μπροστά για να τους δυσκολέψουμε, να μπλοκάρουμε τα χειρότερα και με τον αγώνα μας να δοθούν λύσεις στα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη ζωή μας, για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά όλα όσα θα έπρεπε να απολαμβάνουμε και μας στερούν».

Τόνισε την ανάγκη να αλλάξει, στο Δήμο της Χαλκίδας, η πολιτική που βλέπει την πόλη ως ευκαιρία για τις ξενοδοχειακές μονάδες και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους και οδηγεί στη φορολεηλασία των Χαλκιδέων, στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στις υπηρεσίες του δήμου, στην υποβάθμιση της ζωής των Χαλκιδέων στην πόλη τους.

Ανέφερε ενδεικτικά στοιχεία που αποκαλύπτουν πως η δημοτική διοίκηση της ΝΔ με την συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη τετραετία λειτούργησαν ως πλασιέ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων συνθλίβοντας τις ανάγκες και τη ζωή των πολλών.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως η δημοτική διοίκηση της κ. Βάκα «μοιράζει το μεγαλύτερο πακέτο των επιχορηγήσεων από διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα σε επενδύσεις στη πράσινη ανάπτυξη. Με αποτέλεσμα η διαχείριση των απορριμμάτων να οδεύει προς πλήρη ιδιωτικοποίηση, με εργαζόμενους να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες και προφανώς η πόλη να μην καθαρίζει. Την ώρα που στη Χαλκίδα δεν υπάρχουν χώροι για πολιτιστική δημιουργία, αναψυχή, αθλητική δραστηριότητα για το λαό και τη νεολαία, η δημοτική αρχή φτιάχνει τους δρόμους των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, δίνοντάς τους και επιπλέον επιχορήγηση. Την ίδια ώρα μικροί ΕΒΕ δεν παίρνουν τίποτα, οι γειτονιές παραμένουν υποβαθμισμένες, δημοτικά κτίρια και εκτάσεις τα βγάζει στο σφυρί. Με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μοιράζει ζεστό χρήμα σε μεγαλοεργολάβους οι οποίοι κάνουν μπαλώματα, αργούν να ολοκληρώσουν τα έργα, αυξάνουν τα έξοδα του Δήμου τα οποία τα πληρώνει ο λαός με χαράτσωμα. Κρατά τους εργαζόμενους στις δημοτικές υπηρεσίες σε μόνιμη ομηρία με το απαράδεκτο καθεστώς των ολιγόμηνων συμβάσεων. Προχωρά την εμπορευματοποίηση του νερού ενώ ταυτόχρονα δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο συντήρησης και αποκατάστασης του δικτύου. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο βιολογικό καθαρισμό, όπως και στο δίκτυο αποχέτευσης. Φορτώνει στο λαό τέλη και φόρους, και δεν βγάζει άχνα για την μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.»

Τόνισε πως τα έργα που αφορούν την προστασία και την ποιότητα ζωής του λαού και της νεολαίας θεωρούνται μονίμως «μη επιλέξιμα». Λέγοντας πως «κανένα ολοκληρωμένο έργο, καμία πρόσληψη δεν έχει πραγματοποιηθεί για να ενισχυθεί η πολιτική προστασία. Η φωτιά στη Ν. Αρτάκη έκαψε ανενόχλητη 6.500 στρέμματα μέσα σε βιομηχανική περιοχή, τα έργα που εκπονούν στο Λήλαντα δεν αντιμετωπίζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα σε μια περιοχή όπου μετρήσαμε νεκρούς. Τα σχολεία παραμένουν σε απαράδεκτη κατάσταση. Όπως στα ΕΠΑΛ,στο ΕΕΕΕΚ. Μόνο σε 13 στα 131 σχολικά κτίρια έχει γίνει έλεγχος αντισεισμικής θωράκισης. Βάζουν κόφτες με υπερβολικά κριτήρια στους ελάχιστους βρεφονηπιακούς σταθμούς με αποτέλεσμα να μένουν εκτός εκατοντάδες παιδιά και οι γονείς να ακριβοπληρώνουν ιδιώτες. Σχεδιασμένα υποβαθμίζουν τα Δημοτικά ΚΔΑΠ ως την πλήρη κατάργηση τους. Δεν υπάρχει σχέδιο συντήρησης ούτε επαρκές προσωπικό στους χώρους άθλησης οι οποίοι λειτουργούν με τη καλή θέληση των ομάδων»

Αποκάλυψε πως και τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν διαφοροποιούνται στο βασικό ερώτημα, δηλαδή αν δίνουν «προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες, ή στα κέρδη των επιχειρηματιών».

Όπως είπε:«κύριο συστατικό του προγράμματός του Σπύρου είναι η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού- τομέας που δραστηριοποιείται και ο ίδιος….». Οραματίζεται ενίσχυση των μεγαλοξενοδόχων και επιχειρηματιών στον επισιτισμό και αναβάθμιση του εμπορικού λιμένα μέσω επενδύσεων για μαρίνα σκαφών, υδάτινα πάρκα όλα αυτά δηλαδή που δεν μπορεί ούτε να ακουμπήσει μια λαϊκή οικογένεια. Με τα σχέδια αυτά το λιμάνι και η μαρίνα θα γίνουν κλειστές ζώνες με πλήρη εμπορευματική χρήση στις όποιες υπηρεσίες, απλησίαστες οικονομικά για το λαό. Κατάσταση που οδηγεί και στην αύξηση των τιμών των ακινήτων, των ενοικίων, των φόρων και θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τους μικρούς επαγγελματίες. Επισκέπτες στη πόλη μας δηλαδή και αυτό με εισιτήριο! Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και το δήθεν ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο της κας Παππά που βαδίζει στα χνάρια της κυβερνητικής πολιτικής, με την ίδια υποψήφια βουλευτή της ΝΔ σε παλαιότερες εκλογές.

Με μαχητικό κλίμα κάλεσε τους υποψήφιους όλοι μαζί να δώσουν την εκλογική μάχη για να βγει δυνατή η «Λαϊκή Συσπείρωση», για να μπορέσει ο λαός από καλύτερη θέση να διεκδικήσει:«Σημαντικές ανάσες για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης, προστασία της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος με τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου που αφορούν την καθημερινή πιεστική ζωή των Χαλκιδέων. Δημιουργία ελεύθερων χώρου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού. Μετατροπή του παλιού Τσιμεντάδικου σε χώρο πολιτισμού ανοιχτό και δωρεάν για το λαό, συντήρηση και αποκατάσταση του παλιού νοσοκομείου. Αξιοποίηση του θεάτρου Αυλιδείας Αρτέμιδας ως τόπο ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας. Διεκδίκηση για παραχώρηση στο Δήμο για ανάλογη χρήση του στρατοπέδου Πηλίκα και του οικοπέδου ΔΑΡΙΝΓΚ. Για να μπει σε προτεραιότητα πρόγραμμα σχολικής στέγης, που θα περιλαμβάνει ανέγερση νέων σχολείων. Μέτρα για να λειτουργήσουν άμεσα σύγχρονοι και επαρκείς βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί καθώς και τα ΚΔΑΠ. Δημιουργία νέων σύγχρονων δομών Ειδικής Αγωγής μέσα στον αστικό ιστό. Επιπλέον, δημιουργία δημοτικών ΚΔΑΠ για όλες τις ηλικίες των παιδιών ΑμεΑ καθώς και Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ευθύνη. Να υπάρξει άμεσα πρόγραμμα με δημιουργία νέων υποδομών και γηπέδων, για την κάλυψη των αναγκών άθλησης των δημοτών και των δεκάδων αθλητικών σωματείων. Αναβάθμιση με έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμό υπαρχόντων υποδομών όπως του Αθλητικού Κέντρου Βαρέων Αθλημάτων και του κολυμβητηρίου της Χαλκίδας.»

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν ο Γιάννης Μαντής (αντιστράτηγος εν αποστρατεία Πυροσβεστικής) αναφέρθηκε στη διαχρονική υποβάθμιση που έχει υποστεί το πυροσβεστικό σώμα- από το 1998 ακόμα -με ευθύνη των κυβερνήσεων με τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτό σε ζητήματα συντονισμού των δυνάμεων, σχεδιασμού, μέτρων πρόληψης, υποδομών και ελλείψεων προσωπικού. Σημείωσε πως έχει εγκαταλειφθεί κάθε τομέας της προληπτικής προετοιμασίας από το κράτος και αναφέρθηκε στο πώς η πολιτική δήμων και περιφέρειας και η κατάσταση με το κτηματολόγιο ενισχύουν το πρόβλημα.

Η Τάνια Αυλωνίτη (εκπαιδευτικός, μέλος επιτροπής πλημμυροπαθών Ληλαντίου) αποκάλυψε τις ευθύνες κυβέρνησης, περιφερειακής και δημοτικής αρχής για τη φονική πλημμύρα και για τα ανεπαρκή αντιπλημμυρικά μέτρα που εκτυλίσσονται κόντρα στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων. Τόνισε πως τα έργα που διαμορφώνονται στη περιοχή όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα αλλά είναι και επικίνδυνα. Είναι έργα κομμένα και ραμμένα στη πολιτική κόστους-οφέλους. Ανέδειξε τον ρόλο των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» όλα αυτά τα χρόνια που στήριξαν έμπρακτα τους αγώνες των κατοίκων, με την παρουσία τους, τις παρεμβάσεις τους στο δημοτικό συμβούλιο την αποκάλυψη των σχεδιασμών περιφερειακής και δημοτικής αρχής.

Ο Στέφανος Μουτουσίδης (πρόεδρος ένωσης Λογιστών Εύβοιας και μέλος της διοίκησης του οικονομικού επιμελητηρίου Εύβοιας), αναφέρθηκε στο πως η περιφέρεια και δήμος λειτουργούν ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός σε βάρος του λαού για να εξασφαλίζουν κάθε στιγμή κονδύλια και πόρους για επενδύσεις. Σημείωσε το ρόλο που παίζουν σε αυτό οι κατευθύνσεις της ΕΕ και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί όπως επίσης και στο γεγονός ότι μετακυλίεται νέο κομμάτι φόρων-ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Ο Νίκος Μαργαρίτης (ελεύθερος επαγγελματίας και μέλος του ΔΣ Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Εύβοιας) αναφέρθηκε στη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΕΕΕΚ Εύβοιας (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), στις προσπάθειες και τον αγώνα που οι γονείς δίνουν για να μπορέσουν να στηρίξουν τα παιδιά τους και στο πώς έχουν απέναντί τους τη δημοτική και περιφερειακή αρχή που δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την μετακίνηση των παιδιών σε ασφαλείς υποδομές, αναθέτουν το ζήτημα σε εργολάβο ο οποίος διαιωνίζει το πρόβλημα και παίζουν το γνωστό πινγκ-πονγκ ευθυνών. Ευχαρίστησε τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον Μαρίνο Γιώργο, βουλευτή του ΚΚΕ στην Εύβοια που σταθερά στηρίζουν τους αγώνες τους.

Ο Βαγγέλης Σταματούκος (κτηνίατρος, συνταξιούχος) αναφέρθηκε στη σταθερή, αγωνιστική και μαχητική στάση που είχαν οι εκλεγμένοι στο δημοτικό συμβούλιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σημείωσε τις παρεμβάσεις που έκαναν και αφορούσαν λαϊκές διεκδικήσεις, έργα που προστατεύουν το λαό και την εναντίωσή τους με τη πολιτική της ανταποδοτικότητας, κόστους-οφέλους που όλες δημοτικές διοικήσεις έχουν ακολουθήσει.

Σχόλια