ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΗΛΑΝΤΑ


 Η χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χαλκίδας επί της γνωμοδότησης του Δήμου στην φερόμενη ως Μελέτη Οριοθέτησης του Λήλαντα που εκπόνησε με αμφιβόλου νομιμότητας διαδικασίες η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπήρξε τελικά αποκαλυπτική για την πολιτική και θεσμική ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει τόσο η Περιφερειακή Αρχή Στερεάς Ελλάδας όσο και η Δημοτική Αρχή Χαλκιδέων.

Η μεν Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών μεταχειρίστηκε το μείζον διαχρονικό διακύβευμα της οριοθέτησης του Λήλαντα - έτσι ώστε να δρομολογηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας βασισμένο σε επιστημονικά άρτιες μελέτες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί στο μέλλον ο κίνδυνος καταστροφών για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες  όπως συνέβη την 8-9 Αυγούστου 2020 και όπως αναμένεται να ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής- με επιχειρησιακή, διοικητική και πολιτική ανεπάρκεια εντάσσοντάς το στην προσφιλή πρακτική της διαχείρισης πολιτικού κόστους με όρους πελατειακής πρακτικής και ρύθμισης οικονομικών συμφερόντων  και με όριο τον χρόνο και τις ανάγκες των προσεχών εκλογών.

Ο Δήμος Χαλκιδέων ξεπέρασε  ακόμη και τον έως σήμερα αλλοπρόσαλλο «εαυτό του» στήνοντας για μία ακόμη φορά μία παράσταση θεάτρου παραλόγου. Ενώ αιφνιδίως παρουσίασε την δική του πρόταση επί της συζητούμενης μελέτης με τον Ειδικό Συνεργάτη της Δημάρχου  να καταρρίπτει την πρόταση και την στόχευση της υπό συζήτηση μελέτης οριοθέτησης που παρουσίασε η Περιφέρεια προτείνοντας μία άλλη οριοθέτηση, ιδίως προς τις εκβολές, και βρήκε σύμφωνες τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης και τους παριστάμενους πληγέντες κατοίκους, η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε τελικά να υποστηρίξει την δική της πρόταση και συντάχθηκε με την αμφιβόλου νομιμότητας (τυπικής και συνταγματικής) και βέβαιης αναποτελεσματικότητας μελέτη της Περιφέρειας την οποία η δική της πρόταση είχε καταρρίψει.

Αναρωτιέται κανείς: Ως προς τι αυτό το θέατρο; Είχε ενημερωθεί προηγουμένως η Περιφέρεια για τον αιφνιδιασμό του Δήμου; Συνεργάστηκε ποτέ και σε ποιο επίπεδο ο Δήμος με την Περιφέρεια; Ερωτήματα που τελικά μένουν ακόμη αιωρούμενα.

Είναι πλέον όσο ποτέ άλλοτε δεδομένο ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί προτού επέλθουν και άλλες τραγικές συνέπειες για την Χαλκίδα και την Εύβοια.  Ο τόπος χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη Ηγεσία που μεριμνά για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών της με όρους αξιοκρατίας και νομιμότητας, που διαβουλεύεται ουσιαστικά και με σεβασμό με την τοπική κοινωνία και τους πολίτες και όχι με προσχηματικές παραστάσεις πολιτικής κωμωδίας. Χρειάζεται Ηγεσία ικανή να οδηγήσει τον τόπο στο δύσκολο μέλλον που έρχεται, με σεβασμό στην Δημοκρατία, με πίστη στις γνήσιες συμμετοχικές διαδικασίες, με προοδευτικό προγραμματικό προσανατολισμό. Χρειάζεται Ηγεσίες στο Δήμο και στην Περιφέρεια που μπορούν να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο πολυεπίπεδης δημοκρατικής διακυβέρνησης μεταξύ τους και με τους φορείς και να ορθώνουν το ανάστημά τους διεκδικώντας πόρους και λύσεις από την εκάστοτε Κυβέρνηση χωρίς να προτάσσουν την κομματικής τους υποταγή σε αυτήν.

Διεκδικούμε λοιπόν όλα αυτά που οι σημερινές Ηγεσίες του Δήμου και τις Περιφέρειας, δεν έχουν, δεν θέλουν και δεν μπορούν να αποκτήσουν γιαυτό δεν πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν άλλα επεισόδια θεάτρου του παραλόγου σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. Δεν αξίζουν αυτή την απαξίωση οι πολίτες που έζησαν την καταστροφή του Αυγούστου του 2020 και οι άνθρωποι που χάθηκαν.

 

Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Σχόλια