Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
“ Κύριε Υπουργέ, εγώ θα σας μιλήσω για μια άλλη τροπολογία.
Ένα από τα θέματα που είχε μπει στη χθεσινή απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ήταν τι θα γίνει με τις συμβάσεις των 178 εργαζομένων στο Δήμο Χαλκιδέων που βρέθηκαν πριν λίγες ημέρες στο δρόμο και των άλλων 50 εργαζομένων που φαίνεται ότι την επόμενη ημέρα θα βρεθούν κι αυτοί στην ίδια κατάσταση.
Κύριε Υπουργέ ως νομικός που είστε γνωρίζετε ότι υπάρχει διαφοροποίηση στη νομολογία ως προς την αξιολόγηση των συμβάσεων των εργαζομένων στους Δήμους της χώρας. Γι αυτό άλλες αιτήσεις και αγωγές γίνονται δεκτές, κι άλλες όχι.
Επειδή μας ενδιαφέρει η πραγματικότητα και θέλω να πιστεύω ότι ενδιαφέρει κι εσάς, τελικά οι εργαζόμενοι στο Δήμο της Χαλκίδας με σύμβαση στην καθαριότητα, στο νεκροταφείο, καλύπτουν διαχρονικές, καθημερινές ανάγκες ναι ή όχι; Αδιαμφισβήτητα ναι.
Οι ανάγκες αυτές, για την καθαριότητα, για την υγεία, για τον πολιτισμό μας, είναι ουσιαστικές ανάγκες ναι ή όχι; Αναμφίβολα ναι.
Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με καθοριστική απόφαση, που έδωσε το εύρος της δυνατότητας να καλύπτονται αυτές οι συμβάσεις και προσδιόρισε τη δυνατότητα των κρατών- μελών να τις τηρούν.
Μπορείτε να δώσετε λύση τώρα. Τόσοι άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο και θα βρεθούν κι άλλοι αύριο. Ο Δήμος Χαλκιδέων στις υπηρεσίες αυτές που ανέφερα θα καταρρεύσει.
Μπορείτε να δώσετε λύση με τροπολογία τώρα. Τολμήστε το.
Κι έρχομαι στο νομοσχέδιό σας.
Τροποποιούνται περισσότεροι από 27 νόμοι, εκ των οποίων τουλάχιστον 10 είναι της δικής σας κυβέρνησης και μάλιστα 2 ψηφίστηκαν μόλις τους τελευταίους 3 μήνες.
Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα:
Δηλαδή όταν ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι δεν θα κατατεθούν τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, εννοούσε ότι το τελευταίο νομοσχέδιο που θα περάσει από τη Βουλή θα αποτελεί επί της ουσίας ένα συνονθύλευμα τροπολογιών και όχι μία αυτοτελή νομοθετική τροπολογία;
Χαρακτηριστικό της προχειρότητας και της διαμόρφωσης των νόμων όπως θέλετε, είναι ότι αλλάζετε για τέταρτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο τους σε 3 προηγούμενους νόμους σας, τις διατάξεις που εσείς έχετε νομοθετήσει, για τα κωλύματα και ασυμβίβαστα των υποψηφίων για τις εκλογές των ΟΤΑ, λίγους μήνες πριν τις εκλογές.
Βέβαια τροποποιείτε για μια ακόμη φορά και το νόμο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.
Με αυτόν το νόμο πήρατε την σχετική αρμοδιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αιφνιδιαστικά και χωρίς να λάβετε υπόψη καμία από τις εισηγήσεις όσων εμπλέκονται στο θέμα, όπως άλλωστε συνηθίζει η επιτελική κυβέρνησή σας.
Στη συνέχεια και στο χρονικό διάστημα των 2 ετών, που μεσολάβησε από την ψήφισή του μέχρι σήμερα, τον έχετε τροποποιήσει σε 37 σημεία με 8 νόμους.
Το αποτέλεσμα ποιό είναι; Το μεγαλύτερο μέρος του να μην εφαρμόζεται. Διότι πολλές διατάξεις του δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμα την κατάλληλή υποδομή και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν διαλυθεί.
Ο εισηγητής της συμπολίτευσης ανέφερε με στόμφο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει τον κοινοβουλευτικό της κύκλο έχοντας ψηφίσει 400 νομοσχέδια, ενώ το παρών νομοσχέδιο έρχεται να αποδείξει ότι παραμένει προσηλωμένη στο έργο της μέχρι την τελευταία στιγμή.
Αλήθεια ποιες είναι αυτές οι καινοτόμες και αναγκαίες ρυθμίσεις που προασπίζουν το συμφέρον της κοινωνίας, που ρυθμίζουν και βελτιώνουν το νομοθετικό πλαίσιο, διευκολύνοντας μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας;
Μήπως είναι η ρύθμιση, που μπήκε ξαφνικά στο νομοσχέδιο, μετά τη δημόσια διαβούλευση, και προέβλεπε ότι τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών θα αντιμετωπίσουν ευθύνες αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους;
Ή μήπως ήταν αναγκαία ρύθμιση που διευκολύνει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας;
Για να θυμηθούμε και τι έγινε με το νομοσχέδιο της προηγούμενης εβδομάδας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Μήπως ήταν καινοτόμα η ρύθμιση για τη θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα διορισμένα μέλη της επιτροπής που θα διερευνήσει το δυστύχημα των Τεμπών;
Ακόμα και η Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις με κακόβουλα λογισμικά σημείωσε για τη ρύθμιση αυτή ότι «οι νέοι κανόνες που διέπουν τα μέλη των ανεξάρτητων οργάνων φαίνεται να αποδυναμώνουν, όχι να ενισχύουν την ανεξαρτησία τους».
Ευτυχώς τα αντανακλαστικά της κοινωνίας αλλά και η αντίδραση ολόσωμης της αντιπολίτευσης σας ανάγκασε να την αποσύρετε.”
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου