Ενεργειακή κρίση, προκλήσεις και βιωσιμότητα της βιομηχανίας

 


Η αγωνία της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος, οι δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και τα μέτρα που εφαρμόζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναδείχθηκαν στην ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Βιομηχανία: Ενεργειακά δεδομένα και προκλήσεις», στο πλαίσιο της 40ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ). Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.  Άδωνις Γεωργιάδης, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, κ. Μαρία Σπυράκη και ο Γενικός Διευθυντή της Eurometaux, κ.  Guy Thiran. Με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα έγιναν οι παρεμβάσεις  της Επιτρόπου Ενέργειας, κ. Κάντρι Σίμσον και του Υπουργού  Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, στο Κτήμα «ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ» ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ στο Καπανδρίτι.

 

Την ανάγκη  κοινής δράσης στην Ευρώπη,  υπογράμμισε, η Επίτροπος  Ενέργειας, κ. Κάντρι Σίμσον, τονίζοντας ότι η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη. «Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει διαταράξει μαζικά το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα και έχει φέρει στο προσκήνιο την υπέρμετρη εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εισαγωγές. Η κοινή δράση είναι η μόνη μας λύση, για να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό, να επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας σε καθαρή ενέργεια και να εξοικονομήσουμε ενέργεια», σημείωσε.

 

Η Επίτροπος Ενέργειας τόνισε ότι μετά  τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο REPowerEU, για την πλήρη αντιμετώπιση της έλλειψης ρωσικών καυσίμων. Επιβεβαίωσε  την επικείμενη υπογραφή διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες για φυσικό αέριο κατονομάζοντας μάλιστα και τα κράτη που θεωρούνται αξιόπιστοι προμηθευτές. «Θα διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό, διαπραγματευόμενοι συμφωνίες με αξιόπιστους προμηθευτές σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Αζερμπαϊτζάν και τη Νορβηγία» είπε η Επίτροπος Ενέργειας. 

 

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως κατά το φετινό χειμώνα η ΕΕ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ασφάλειας προμηθειών:  «Θα είμαστε προετοιμασμένοι για διαταραχές. Έχουμε αρκετό φυσικό αέριο στην αποθήκη για να περάσουμε τους χειμερινούς μήνες. Είμαστε μπροστά από τον στόχο μας του 80% για τον Νοέμβριο. Την περασμένη εβδομάδα αποκαταστήσαμε το 93%» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Σίμσον.

 

Στόχος της ΕΕ είναι η άμεση ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα των κρατών μελών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Επί αυτού η Επίτροπος ενέργειας εξήγησε πως «με την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, για την απαλλαγή της οικονομίας μας από τις ανθρακούχες εκπομπές, θα επενδύσουμε περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονομώντας περισσότερη ενέργεια.»

Σχόλια