ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΚΗΣ


 Εκτός ημερήσιας διάταξης ενημέρωση και τη συζήτηση για τη λήψη μέτρων αποκατάστασης για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας (6/10/2022). Όμως η Δημοτική Αρχή, αξιοποιώντας την πρόσφατη απαράδεκτη διάταξη της κυβέρνησης της ΝΔ που απαγορεύει στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να θέτουν έκτακτα θέματα, απέρριψε τη συζήτηση για το θέμα.

Η στάση της Δημοτικής Αρχής δε μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάσταση της σχολικής στέγης στο Δήμο Χαλκιδέων και ειδικά για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, όπου από τύχη δεν είχαμε τραυματισμό μαθητή ή εκπαιδευτικού καθώς οι σοφάδες έπεσαν όταν δεν υπήρχε μάθημα.

Βεβαίως, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κτίριο δε δημιουργήθηκε μεμιάς. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης στεγάζεται σε ένα κτήριο όπου είναι χτισμένο από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1932. Για αυτό και έχει κριθεί διατηρητέο χωρίς όμως να έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του ιστορικού αυτού κτηρίου για την πόλη της Αρτάκης, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και ως σύγχρονη σχολική μονάδα.

Οι φθορές στους τοίχους είναι ορατές με γυμνό μάτι.Τα τελευταία 15 χρόνια στον προαύλιο χώρο υπάρχουν κοντέινερ που αντικαθιστούν αίθουσες λόγω αύξησης του μαθητικού δυναμικού. Μέτρο προσωρινό που έγινε μόνιμο! Το έδαφος της αυλής του σχολείου είναι ανώμαλο και η είσοδος πλημμυρίζει με νερά όταν βρέχει, τα παραθυρόφυλλα αν και καινούρια έμπαζαν νερά και μπαλώθηκαν με σιλικόνη, η καμινάδα είναι φτιαγμένη από αμίαντο… μερικά από τα υπάρχοντα ζητήματα πέραν του πρωτεύοντος.

Οι επιπλέον προκάτ αίθουσες που ανήγγειλε η Δημοτική Αρχή πως θα τοποθετήσει είναι μια άμεση και επιβεβλημένη λύση ώστε να σταματήσουν τα μικρά παιδιά να κάνουν μάθημα σε βάρδιες, αλλά πρέπει να είναι προσωρινή και όχι μόνιμη όπως τα ήδη υπάρχοντα κοντέινερ όπου μετράνε πια 15 χρόνια στο προαύλιο του σχολείου. Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η επόμενη σχολική χρονιά να βρει μαθητές και εκπαιδευτικούς στις τάξεις τους!

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης δεν είναι σημερινό, αλλά χρόνιο και προοδευτικά επιδεινούμενο. Είναι αποτέλεσμα συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις που θεωρούν κοστοβόρες τις ανάγκες των μαθητών για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία.

Πολλά από τα σχολικά κτήρια του δήμου μας είναι «γερασμένα», δε τηρούν προδιαγραφές καταλληλότητας, δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση και κάποια από αυτά στεγάζουν παιδιά σε κοντέινερ. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη πως ζούμε σε σεισμογενή χώρα και θα έπρεπε να γίνεται σε προγραμματισμένη βάση συχνός δομικός και στατικός έλεγχος.

Άραγε, πότε έγινε τελευταία φορά έλεγχος στο συγκεκριμένο σχολείο ώστε να κριθεί κατάλληλο; Επίσης ποιος θα έφερε την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος και τραυματισμού μαθητών ή δασκάλων;

Η «γρήγορη» αντιμετώπιση εκ των υστέρων δε διασφαλίζει την οριστική λύση του προβλήματος ούτε αναιρεί τις ευθύνες των εκάστοτε δημοτικών αρχών για τόσο σοβαρά ζητήματα. Μέσα στα σχολικά κτήρια ζουν και αναπτύσσονται τα παιδιά μας. Χρήζουν, λοιπόν, ανάλογης αντιμετώπισης.

Η ύπαρξη σύγχρονων κτηριακών υποδομών που να τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη και απαίτηση της σημερινής εποχής. Εκτός από άμεσες προσωρινές λύσεις, όπου χρειάζεται, θα πρέπει επιτέλους να τεθούν ως προτεραιότητα τα εξής: ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολείων, τακτικός ουσιαστικός έλεγχος από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες που θα δίνουν πιστοποιητικά καταλληλότητας και αντισεισμικής θωράκιση των σχολείων.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση,

οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαλκίδας

Γρανέττα Τσιβίκα

Βαγγέλης Σταματούκος

 

Σχόλια