Γιάνης Βαρουφάκης: Το Χυδαίο (ΤΧΣ) στην Υπηρεσία του Αποκρουστικού (Πλειστηριασμοί-Απολύσεις ΛΑΡΚΟ-Δώρα Λάτση)
Ο συνάδελφος του ΚΚΕ είχε απόλυτο δίκιο. Βλέπουμε αυτόν τον συνυφασμό του ταμείου χυδαίας συγκάλυψης, αλλιώς γνωστό ως Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της πώλησης της «ΛΑΡΚΟ» και διάφορων άλλων πραγμάτων τα οποία ήταν προδιαγεγραμμένα από το δεύτερο μνημόνιο και έρχονται τώρα και κουμπώνουν. Έχετε απόλυτο δίκαιο, κύριε συνάδελφε.
Είναι ενδιαφέρον ότι φέρνετε αυτήν την τροπολογία απόλυσης των εργαζομένων της «ΛΑΡΚΟ» και την εντάσσετε στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο από μόνο του δεν έχει καμία σημασία, γιατί το μόνο πράγμα που κάνετε ουσιαστικά –ας τα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους- λέτε στους τραπεζίτες «θα πάρετε τα μπόνους σας, αλλά να τελειώσουμε πρώτα με τις εκλογές, να μην έχουμε και αυτό το πολιτικό κόστος». Αυτό είναι. Αλλά βάζοντας τον τίτλο του «ΤΧΣ», το ταμείο χυδαίας συγκάλυψης, το ταμείο χυδαίου σφετερισμού, μας δίνετε εμάς την ευκαιρία και στον κόσμο εκεί έξω που διαδηλώνει εναντίον της απόλυσης των εργαζομένων της «ΛΑΡΚΟ», μας δίνετε τη δυνατότητα να το ξαναδούμε αυτό το διαχρονικό έγκλημα το οποίο διαπράττετε από τη μεγάλη χρηματοοικονομική, χρηματοπιστωτική κρίση του καπιταλισμού το 2008.
Αυτό που λέω αφορά το σήμερα. Δεν αφορά τον ιστορικό της περιόδου 2008 με 2020. Γιατί το έγκλημα εκείνο το οποίο ξεκινάει από το 2008-2009 και στην Ελλάδα και συνεχίζεται με τα μνημόνια είναι το ίδιο έγκλημα, είναι το ίδιο σήριαλ που σήμερα ληστεύει τους μικρομεσαίους, με τα δικά τους χρήματα στήνεται η απάτη αυτή, τη ληστεία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξέρετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ και εμείς σας το λέγαμε από την πρώτη στιγμή, ότι οι μικρομεσαίοι δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τη στιγμή που περνάνε μέσα από τις ζοφερές αυτές τράπεζες, που ήταν μέχρι τώρα ενταγμένες στο ταμείο χυδαίας συγκάλυψης, ο «ΗΡΑΚΛΗΣ», που είναι το σύστημα των πλειστηριασμών, η δευτερογενής αγορά, αυτό το αυγό του ίδιου φιδιού του 2012, το μοντέλο ληστείας της ΔΕΗ, το μοντέλο ληστείας του Ελληνικού, που βάλατε και μια τροπολογία για να μπορέσει να οικοπεδοποιήσει ο κ. Λάτσης αυτά που του δώσατε ήδη κοψοτιμής. Λίγο-λίγο έχουμε και την επιστροφή των βρικολάκων. Έχουμε και το πολιτικό προσωπικό του δεύτερου μνημονίου το οποίο ήταν απολύτως εγκληματικό, τον Ευάγγελο Βενιζέλο για παράδειγμα, ο όποιος επιστρέφει σαν πατέρας του έθνους πλέον. Επειδή, λοιπόν, αυτό σημαίνει αναθεωρητισμός στην Ελλάδα, το να ξαναγράφουν οι ένοχοι την ιστορία της ενοχής τους -γιατί αυτό κάνετε, το κάνετε καθημερινά, μέσα στη Βουλή, έξω από την Βουλή-, θα πρέπει εμείς οι της αντιπολίτευσης να κοιτάξουμε στα μάτια τον πολίτη, την πολίτη και να πούμε ακριβώς με νούμερα σε τι συνίσταται αυτή η ληστεία.
Λοιπόν, πολίτη, άκου τι έδωσες: Από το 2008, που κατέρρευσαν οι διεθνείς τράπεζες, της δύσης τουλάχιστον, την ίδια μέρα άρχισες να δίνεις δανειομετοχές –ο κ. Αλογοσκούφης, ποιος τον θυμάται- 80 δισεκατομμύρια ευρώ, «IOUs» -ναι, «IOUs», παλιόχαρτα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που έπαιρναν οι τράπεζες που πήγαιναν και τις κατέθεταν μετά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έπαιρναν ρευστότητα- των 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύνολο 140 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα, δύο χρόνια μετά με το πρώτο μνημόνιο πήγαν 80 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ του πρώτου μνημονίου στις γαλλογερμανικές τράπεζες. Θα μου πεις εντάξει, αυτές είναι γαλλογερμανικές, έπρεπε να κλείσουν οι μαύρες τρύπες τους. Βεβαίως επειδή αυτά τα φορτώθηκε ο αδύνατος ώμος του Έλληνα πολίτη, μέσα σε έναν χρόνο χρειαζόταν και το δεύτερο μνημόνιο.
Το δεύτερο μνημόνιο τι κάνει; Κουρεύει τα ομόλογα των ταμείων, καταστρέφοντας τα, των μικροομολογιούχων, καταστρέφον
Κύριε Υπουργέ, με κοιτάτε με ένα θλιβερό ύφος. Ελπίζω να υπάρχει μια αίσθηση αίσχους και θλίψης στην ψυχή σας γι’ αυτό που κάνατε τότε το 2012.
Γιατί τότε τι κάνατε; Ποιο ήταν το πρόβλημα των τραπεζών, κύριε Υπουργέ; Το πρόβλημά τους ήταν ότι είχαν δώσει δάνεια τα οποία έγιναν κόκκινα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για την τράπεζα. Ουσιαστικά η κεφαλαιακή της βάση διαλύεται. Τι κάνατε τότε το 2012 για να πάψει η αιμορραγία λόγω κόκκινων δανείων; Τίποτα. Περισσότερη λιτότητα, περισσότερα κόκκινα δάνεια. Δίνατε, δηλαδή, 39 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που είχατε βάλει στο ΤΧΣ στις τέσσερις τράπεζες, εσείς με τον κ. Στουρνάρα, με τον κ. Βενιζέλο, τα δίνατε αυτά την ώρα που ήταν σαν να βάζατε 39 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια κατσαρόλα τρύπια από κάτω. Οι τρύπες ήταν τα κόκκινα δάνεια. Ήταν δεδομένο ότι θα φύγουν από εκεί. Γιατί το κάνατε αυτό; Γιατί δεν ξέρατε τι κάνατε; Εσείς μπορεί προσωπικά να μην ξέρατε τι κάνατε. Οι άνθρωποι της τρόικας ήξεραν πάρα πολύ καλά τι έκαναν. Κρατούσαν στην εξουσία των διοικητικών συμβουλίων τους δικούς τους τραπεζίτες. Γνώριζαν ότι αυτή η ρευστότητα, αυτά τα κεφάλαια, θα εξαφανιστεί λόγω κόκκινων δανείων. Δεν τους ενδιέφερε όμως. Γιατί το πρόβλημά τους δεν είναι να σώσουν τις τράπεζες. Το πρόβλημα ήταν να σώσουν το σύστημα το ολιγαρχικό στο οποίο κυριαρχούσαν οι συγκεκριμένοι κύριοι τραπεζίτες, μαζί με τους τροϊκανούς που ερχόντουσαν εδώ στην Πλατεία Συντάγματος. Αυτό συνέβη το 2012.
Τους ομολογιούχους τους διαλύσατε. Τα ταμεία τα διαλύσατε. Πτώχευσαν. Από τότε δεν έχουν συνέλθει, ούτε θα συνέλθουν. Και έμειναν από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που δανειστήκατε εκ μέρους των Ελλήνων από την τρόικα 11 δισεκατομμύρια ευρώ και τα αφήσατε στο ΤΧΣ. Έτσι, όταν ήρθαμε εμείς, λοιπόν, το 2015 είχαν μείνει αυτά τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο έχει πολύ ενδιαφέρον. Γιατί είναι ένα διπλό ανέκδοτο που δείχνει πώς τα μεγάλα κόμματα σε τελική ανάλυση πρέπει να επιλέξουν είτε να παραδεχθούν ενοχή είτε ανοησία. Ένα από τα δύο. Δεν υπάρχει τρίτη εναλλακτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ -και του τα είχα σούρει του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνω κομμάτι της κυβέρνησης, το ομολογώ, το έχω γράψει κιόλας- στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης -το θυμάστε, κύριε Τσακαλώτε- μιλούσαν ότι θα πάρουν αυτά τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΤΧΣ λες και είναι κάποιο θησαυροφυλάκιο και έχει 11 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα, να τα ρίξουν στην ανάπτυξη. Τους έλεγα: «Βρε παιδιά αυτό είναι μια πιστωτική κάρτα, την οποία σας τη δίνουν μόνο και μόνο για να τραβήξετε λεφτά να τα δώσετε στους τραπεζίτες. Δεν υπάρχει πιθανότητα να το κάνετε.
Όταν εγώ ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών είπα ξεκάθαρα στους δανειστές ότι δεν τη θέλω την πιστωτική αυτή κάρτα, δεν θέλω να δανειστώ και άλλα εκ μέρους του Έλληνα πολίτη για να τα δώσω στους ίδιους πτωχευμένους τραπεζίτες, να τα ρίξω και αυτά τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην κατσαρόλα με τις τρύπες από κάτω. Και εσείς τι κάνατε από κάτω; Ο Βαρουφάκης –λέει- έχασε 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχασα 11 δισεκατομμύρια ευρώ! Αν εσείς είχατε μια πιστωτική κάρτα, που δεν έχετε τη δυνατότητα να την αποπληρώνετε και δεν έχετε τραβήξει και τη γυρίσετε πίσω στην τράπεζα που σας την έδωσε -το οποίο θα ήταν το λογικό πράγμα να κάνετε- και ερχόταν κάποιος και έλεγε ότι την έχασες την πιστωτική κάρτα, θα του έλεγες «τι είναι αυτά, τι ανοησίες που λες». Αυτές τις ανοησίες λέγατε εδώ μέσα και έχετε το θράσος να μιλάτε ακόμα για εκείνη την περίοδο.
Ας τα πάρουμε, όμως, ακόμη πιο αναλυτικά και απλά. Το επιχείρημά σας τότε, το επιχείρημα της τρόικας, ήταν ότι το ΤΧΣ, το ταμείο χυδαίας συγκάλυψης, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έπρεπε να δημιουργηθεί, αυτά τα χρήματα, τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ έπρεπε να τα δανειστούμε, να τα προσθέσουμε στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ των «IOUs», των δανειομετοχών κ.λπ. που είχαμε δώσει ως ελληνική δημοκρατία στους τραπεζίτες, δηλαδή σύνολο 190 δισεκατομμύρια ευρώ. Αφήστε τα χρήματα του πρώτου μνημονίου, αφήστε τα αυτά. 190 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν η στήριξη των τραπεζών. Πόσες ήταν οι καταθέσεις; Γιατί μας λένε ότι έπρεπε να το κάνουμε –λέει- αυτό για να διασώσουμε τις καταθέσεις των πολιτών. Αυτά δεν λέγατε; Αυτές τις αρλούμπες δεν λέγατε; Ξέρετε πόσες ήταν οι καταθέσεις τον Ιούνιο του 2012, όταν είχατε βγει κυβέρνηση τότε; 133 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν των φυσικών προσώπων και των αστικών μη κερδοσκοπικών.
Kαι άλλα 24 δισεκατομμύρια ήταν των επιχειρήσεων. Και άλλα 2 δισεκατομμύρια που ήταν οι καταθέσεις των ταμείων, όχι τα ομόλογα. Σύνολο 159. Πόσα δώσατε στους τραπεζίτες; Εκατόν ενενήντα. Δώσατε 190 για να σώσετε καταθέσεις των 159. Σώθηκαν οι καταθέσεις; Όχι βέβαια. Δεν σώθηκαν. Όχι επειδή έφυγαν αλλά επειδή ξοδεύτηκαν. Γιατί ο μικρομεσαίος ή η μικρομεσαία αναγκάστηκε να τα χρησιμοποιήσει αυτά για να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ για να ζει δεδομένου ότι ήταν άνεργος ο ίδιος, η ίδια, τα παιδιά τους. Αυτό συνέβη.
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους: Δώσατε 190 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες εσείς με το ΠΑΣΟΚ. Ας βάλουμε και τα 23 δισεκατομμύρια του Ηρακλή. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Eurostat, η Κομισιόν, σας ζητάει να τα προσθέσετε στο χρέος γιατί είναι δημόσια εγγύηση η οποία θα σκάσει. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μη σκάσει. Έτσι βγάζουν 213 δισεκατομμύρια. Διακόσια δεκατρία δισεκατομμύρια είναι η στήριξη των τραπεζών από το 2008 μέχρι σήμερα. Είναι 213 δισεκατομμύρια. Το ΑΕΠ μας είναι κάτω από 200. Δώσαμε κάτι παραπάνω από ένα ΑΕΠ. Ένα ολόκληρο ΑΕΠ και πάλι γιατί; Γιατί το έδωσε ο Έλληνας πολίτης; Για να τον γδύνουν οι τραπεζίτες που τα πήραν από τον πολίτη. Για να του στερούν σήμερα δάνεια. Ποιος μικρομεσαίος παίρνει δάνεια απ’ την τράπεζα; Να του στερούν πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο μας σπάσατε τα νεύρα δυο χρόνια να γιορτάζετε όταν είναι μείον στο πηλίκο όσον αφορά στην ανάπτυξη του 99% της ελληνικής οικονομίας. Για να του βγάζουν το σπίτι στο σφυρί με τους πλειστηριασμούς. Για τα αλισβερίσια του Ηρακλή. Για να γίνονται πακετάκια τα κόκκινα δάνεια και να πλουτίζουν τα αρπακτικά ταμεία βγάζοντας τα κέρδη τους, τις προσόδους τους, στα Cayman Islands. Γι’ αυτό έδωσε ο πολίτης 190 δισεκατομμύρια. Για να τους σώσουν τις καταθέσεις των 133. Μιλάμε για φυσικά πρόσωπα. Άντε πες σύνολο 150-160 βάζοντας και τις επιχειρήσεις μέσα.
Και τώρα έρχεστε με ένα νομοσχέδιο με το οποίο λέτε στους τραπεζίτες αυτούς που τους σώσατε –κορόιδα, σας γδύνουν, δεν σας δίνουν πρόσβαση στην πίστη- ότι θα τους δώσουμε και μπόνους αλλά όχι ακόμα. Να γίνουν πρώτα οι εκλογές μπας και πάρουμε και κανένα ψηφαλάκι περισσότερο από ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να θύμωναν μαθαίνοντας ότι αυτοί οι τραπεζίτες που διέσωσε ο Έλληνας πολίτης θα πάρουν και μπόνους από πάνω. Έτσι έρχεται να κουμπώσει πολύ όμορφα η τροπολογία σας για τη ΛΑΡΚΟ.
Δεν μου λέτε, κύριε Υπουργέ. Ας υποθέσουμε ότι είχατε ένα διαμέρισμα που θέλατε να πουλήσετε που ήταν σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, σε μια πολυκατοικία λίγο άσχημη, που δεν πήγαινε πάρα πολύ καλά στην αγορά και ξαφνικά εκεί που ήσασταν έτοιμοι να σκοτώσετε αυτό το διαμέρισμα γινόταν και η τιμή του πήγαινε από 186.000 στις 448.000. Εσείς θα αγνοούσατε την αύξηση της τιμής; Θα λέγατε «όχι, εγώ θα το πουλήσω 186. Αυτή ήταν η τιμή»; Ακριβώς αυτό συμβαίνει τώρα με τη ΛΑΡΚΟ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πήγα και κοίταξα λίγο πριν έρθω εδώ ότι πέρυσι σαν σήμερα η τιμή τόνου του νικελίου ήταν 18.612 δολάρια. Σήμερα είναι 44.826. Τον Μάρτη είχε πάει και λίγο πιο ψηλά στις 48.201. Σήμερα, η τιμή του νικελίου είναι 44.826. Τέτοιο καιρό πέρσι ήταν 18.000. Ήρθατε να μας δείξετε ποια είναι η διαφορά στον προγραμματισμό σας, στον σχεδιασμό σας για το τι θα κάνουμε με τη ΛΑΡΚΟ; Μήπως η ΛΑΡΚΟ είναι τώρα λιγότερο επιζήμια από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο; Δεν ξέρω. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μαγειρέψεις ένα business plan. Εσείς δεν έχετε business plan. Συνάδελφοι του ΚΚΕ, ούτε καπιταλιστές δεν είναι. Είναι σαν να είναι η περιουσία του γείτονα και να έχουν συμφωνήσει με τον τσιφλικά και να το σκοτώσουν. Ούτε καπιταλιστές δεν είναι.
Επί της ουσίας ξέρουμε ότι το νικέλιο και άλλα μέταλλα τα οποία βρίσκονται στα έγκατα της γης, στη ΛΑΡΚΟ, έχουν μέλλον. Κι έχουν πολύ μέλλον. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι είναι περιζήτητα από εταιρείες σαν τη Tesla και άλλες. Το ερώτημα που θα μας θέσουν τα εγγόνια μας, σε εμάς που μπορεί να έχουμε επιζήσει και λιγάκι για να τα ακούσουμε και να ντραπούμε, είναι: «Τι κάνατε όταν πήγαν να σκοτώσουν τη ΛΑΡΚΟ, να δώσουν το νικέλιο απελευθερωμένο από εργαζόμενους;» Γιατί αυτό δεν κάνουν; Θέλουν να δώσουν το νικέλιο χωρίς εργαζόμενους. Πάντα ο καπιταλιστής, έλεγε ο Μαρξ, μισεί την ιδέα να έχει εργαζόμενους. Θα ήθελε να μην έχει κανέναν. Θα ήθελε να έχει μόνο την υπεραξία. Ανέχεται τον εργαζόμενο. Εσείς δεν τον ανέχεστε γιατί θέλετε να την πουλήσετε άνευ εργαζομένους. Να φέρει ξανά ο καινούριος εργοδότης τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά με συνθήκες πρεκαριάτου.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: αυτή η δημόσια περιουσία σήμερα πώς θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί; Και εμείς λέμε ότι στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης –όχι των πράσινων αλόγων αλλά της πραγματικής πράσινης μετάβασης- μια εταιρεία σαν τη ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να παράγει ταυτόχρονα νικέλιο, συσσωρευτές, ανεμογεννήτριες, όλο το πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας που χρειάζεται η πράσινη μετάβαση. Γιατί αλλιώς θα το εισάγετε όλο από τη Γερμανία. Όπως εισάγαμε Volkswagen και ψυγεία, θα εισάγουμε τις ανεμογεννήτριες και τους συσσωρευτές. Αυτό όμως θέλει μια σοβαρή κυβέρνηση. Θέλει ένα σοβαρό πλάνο. Θέλει μια πράσινη βιομηχανική επανάσταση. Θέλει ένα σχέδιο σαν αυτό. Εμείς που είμαστε ένα μικρό κόμμα έχουμε προσπαθήσει να φτιάξουμε ένα τέτοιο σχέδιο. Εσείς δεν έχετε καν προσπαθήσει να το φτιάξετε. Για εσάς ο κατάλογος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένα μενού με τους φίλους σας, τι θα πάρει ο καθένας. Τι θα παραγγείλει. Αυτό είναι. Θα χάσουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση επειδή είστε ανδρείκελα και μαριονέτες της ολιγαρχίας.
Παρατηρώ ότι ο φίλος μου Χρήστος Σταϊκούρας δεν είναι εδώ σήμερα γιατί ξέρω ότι είχε μια ευχάριστη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, τον κύριο Λίντνερ. Δεν ξέρω τι είπαν και φαντάζομαι ότι ο Χρήστος δεν θα μου πει. Έχω μια ερώτηση ρητορική. Θα του σφυρίξει το κακό μαντάτο; Γιατί στην γερμανική τηλεόραση προχθές ο κ. Λίντνερ το σφύριξε στους τηλεθεατές της Γερμανίας. Τους είπε verbatim, μετάφραση δική μου αλλά νομίζω είναι η σωστή, «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και το εμπεδώνει κι άλλο «από άσκηση νομισματικής πολιτικής να προχωρήσει σε μια επίσημη πλέον χρηματοδότηση χρέους».
Τι εννοεί ο ποιητής ο κ. Λίντνερ; Σας προτείνω. Εννοεί το εξής. Ότι ο κ. Ντράγκι μας τούμπαρε εμάς τους Γερμανούς, την Μπούντεσμπανκ, τον Σόιμπλε. Έκανε την ποσοτική χαλάρωση και αγοράζει το δικό σας χρέος εδώ και τρία χρόνια. Γι’ αυτό έχει συσσωρευτεί τόσο χρέος με σχετικά χαμηλά επιτόκια μέχρι πρόσφατα γιατί τα αγόραζε όλα ο κ. Ντράγκι αρχικά και μετά η κ. Λαγκάρντ. Βασικά η κ. Λαγκάρντ. Δεν πρόλαβε ο κ. Ντράγκι αλλά το έβαλε μπροστά. Τι λέει ο Λίντνερ; Ότι «αυτό το δεχτήκαμε όσο είχαμε πληθωρισμό κάτω του στόχου του 2%. Τώρα που η νομισματική πολιτική απαιτεί τέλος αυτών των αγορών, τέλος η χρηματοδότηση του ελληνικού και του ιταλικού χρέους». Το είπε ο κ. Λίντνερ προχθές στην τηλεόραση.
Εσάς, η κ. Λαγκάρντ σας έχει υποσχεθεί ότι μέχρι τις εκλογές θα σας αγοράζει. Το ξέρετε. Ναι. Αλλά ξέρετε; Εμάς δεν μας νοιάζουν οι εκλογές. Μας ενδιαφέρει το μέλλον αυτού του κόσμου εκεί έξω. Γιατί όποιος από εσάς και να κερδίσει, όποια Κυβέρνηση συνεργασίας και να κάνετε, ο κ. Λίντνερ, η κ. Λαγκάρντ, όποιος τους έχει διαδεχθεί θα έρθουν και θα σας βάλουν το μαχαίρι στον λαιμό. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ακόμα και οι αγορές το καταλαβαίνουν. Εσείς ερχόσασταν εδώ και απαιτούσατε να ντυθούμε Ευρώπη και να βγούμε στους δρόμους να χορεύουμε επειδή είχαμε, λέει, αρνητικά επιτόκια.
Κύριε Υπουργέ, έχετε κοιτάξει καθόλου το επιτόκιο των T-Bills της Ελλάδας των τραπεζογραμματίων του ενός μηνός; Πριν από έξι μήνες ήταν -0,5%. Πριν από ένα μήνα ήταν 0,01%. Σήμερα είναι 1,9%. Το δεκαετές πήγε από 1,3%, 6 μήνες πριν στο 2,5% πριν από ένα μήνα. Σήμερα το πρωί που κοίταξα είναι στο 4,41%. Είμαστε χρηματοπιστωτικά, άμα το δείτε, στον Οκτώβριο του 2009. Το δεκαετές ομόλογο σήμερα είναι αυτό που ήταν όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αναλάμβανε την Κυβέρνηση από εσάς.
Σε αυτήν την κατάσταση είμαστε. Με τι; Με ανοδικές πορείες επιτοκίων, με στάσιμο πληθωρισμό. Αυτό αντιμετωπίζει η επόμενη Κυβέρνηση.
Εσείς θα προσπαθήσετε να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου μέχρι να γίνουν εκλογές. Και αυτό κάνει το νομοσχέδιο σας σήμερα: Μη δώσουμε μπόνους στους τραπεζίτες και θυμώσουμε τους πολίτες. Ας κερδίσουμε τις εκλογές, ας κάνουμε μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, με το ΣΥΡΙΖΑ –δεν μ’ ενδιαφέρει- μια μνημονιακή συγκυβέρνηση και πάλι και μετά θα σώσουμε πάλι τη χώρα, πάλι θα φτιάξουμε ένα ταμείο χυδαίας συγκάλυψης. Μπορεί να είναι το ίδιο, μπορεί να είναι Mach 2, Νούμερο 2, 2.0 –πώς θα το πείτε- δεν έχει καμία σημασία.
Οκτώβριος του 2009 με Ιούνιο του 2022 απέχουν πολύ, αλλά όχι στα βασικά επιτόκια. Τότε είχαμε ένα χρέος 300, τώρα έχουμε 394,5. Τότε είχαμε ένα ΑΕΠ 237, σήμερα είναι κάτω από 200.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή ξέρω -τους ξέρω, τους έχουμε μάθει τώρα- ότι θα βγείτε και θα πείτε «εσύ που κατέστρεψες τις τράπεζες, εσύ που τις έκλεισες, εσύ που μας έφερες τα 100, 200, 400, 1.500 τρισεκατομμύρια, δισεκατομμύρια νέο χρέος, πώς μπορείς και να μιλάς για τις τράπεζες και για το ΤΧΣ»; Λοιπόν, θα σας πω πώς μπορώ. Θέλω να σας θυμίσω μια μέρα -και θα ήθελα πάρα πολύ, αν γνωρίζετε από αυτά, να μου το εξηγήσετε αυτό- και να σας πάω στην ημέρα της τελευταίας δεκαπενταετίας όπου οι τραπεζικές μετοχές ανέβηκαν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ήταν η 2α προς 3η Φεβρουαρίου του 2015. Γιατί τι είχα κάνει; Είχα πάει στο Λονδίνο και είχα εξηγήσει γιατί δεν παίρνουμε την πιστωτική κάρτα του ΤΧΣ και γιατί θα απαιτήσουμε, όχι κούρεμα, αλλά αναδιάρθρωση του χρέους με debt swaps που να μειώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ουσιαστική τιμή του χρέους.
Ανέβηκαν 20% οι τραπεζικές μετοχές την 3η Φεβρουαρίου, 20%, το Χρηματιστήριο ανέβηκε 11,2%. Τι συνέβη εκείνη τη μέρα; Με το που ανέβηκε το Χρηματιστήριο και οι τιμές των μετοχών, ο κ. Μάριο Ντράγκι -με εσάς εδώ μέσα να ουρλιάζετε «Βάστα, Γερούν..»- έκοψε την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ημέρα που ανέβηκαν οι μετοχές τους 20%. Καλά ο κ. Ντράγκι, είχε εντολή άνωθεν, από Βερολίνο. Εσείς; Ξέρετε τι σημαίνει λαϊκή και εθνική μειοδοσία; Αυτό κάνατε. Χειροκροτούσατε που μας έκοψε την πρόσβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και σήμερα; Yes man, στον κ. Λίντνερ. Σήμερα, yes man στον κ. Λάτση -φέρατε και μία τροπολογία, την είπαμε και πριν- νέα λιτότητα, γιατί αυτό είναι ο πληθωρισμός. Ποια αύξηση στον κατώτατο μισθό; Δεν δέχεστε αυτό που σας προτείναμε: Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των κοινωνικών επιδομάτων. Όταν ο πολυχρονεμένος μας κ. Μητσοτάκης θέλει θα προσθέσει 10, 20 ευρώ, όταν εκείνος θέλει, όχι αυτόματη τμαριθμική αναπροσαρμογή. Και ερχόμαστε και με τις απολύσεις τώρα και με την παράταση των μπόνους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή εμείς θα πάμε έξω στη διαδήλωση με τους ανθρώπους της ΛΑΡΚΟ, θέλω να σας θυμίσω -το ξέρετε κατά βάθος- ότι ό,τι κάνετε από το 2008 δεν είναι τίποτα άλλο από το να θέτετε το χυδαίο στην υπηρεσία του αποκρουστικού.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου